10 nejčastějších chyb, které dělají skoro všechny nevěsty

Vrátit se zpět

Svatba patří mezi nejvýznamnější událostí v životě každého z nás, a tak je potřeba se na ni pořádně připravit. Ačkoliv se svatba vždy plánuje ve dvojicí, většinou to jsou zrovna nevěsty, kdo doslova žije přípravou své dokonalé svatby. V honbě za dokonalostí většina nevěst dělá řadů chyb. Zkuste s jim vyhnout a ušetříte si tím spoustu časů, peněz a hlavně nervů.

A o které chyby jde? Máme pro vás seznam 10 nejčastějších chyb a rady, jak se jim vyvarovat.

Chyba č. 1 – Začnete plánovat svatbu dřív, než uděláte seznam hostů

Problém: Váš vyvolený konečně poklekl na jedno koleno a požádal vás o ruku. A vy pod dojmem této romantické chvíle začnete v duchu rozesílat pozvánky všem, koho znáte.

Řešení: Jedná se asi o nejnepříjemnější část plánování svatby. Musíte se ale rozhodnout, koho na svatbu pozvete a koho ne, což může vyvolat rodinné pře. Konec konců je to ale váš den a pokud tam nechcete strýčka Evžena, kterého vidíte jednou za uherský rok a který každou svatbu buď prospí nebo propije, tak ho zkrátka nezvěte.

Chyba č. 2 – Předčítáte svému nastávajícímu… články ze svatebních časopisů

Problém: Většina novomanželů chce, aby svatba odrážela jejich životní styl i pohled na svět. Jenže muži mají zkrátka omezený limit na vnímání informací o svatbě.

Řešení: Ano, nevěsty chtějí mít “všecičko bez chybičky”, nakonec většina dívek si odmalička hraje na svatbu. Jenže muži na tyto věci zkrátka nejsou, s tím se musíte smířit. Pokud nechcete, aby mu svatba (a ve výsledku i vy sama) nezačaly “lézt krkem”, stanovte si určitá pravidla – vyberte jeden den v týdnu, kdy si společně sednete ke stolu a proberete vše, co se týče svatby. Veškeré své nápady sepište, abyste v domluvený den byla připravena a rozhovor byl konstruktivní a maximálně přínosný. Zároveň ale vyberte jeden den, kdy o svatbě nepadne ani slovo. Vyrazte do kina, na výstavu nebo si udělejte pohodičku doma, ale o svatbě ani muk. Váš nastávající musí cítit, že jste zamilovaná do něj, nikoliv do snů o ideální svatbě.

Chyba č. 3 – Máte obavy, že někdo bude mít stejné šaty (ozdoby, květiny) jako vy

Problém: Strávila jste spoustu času přípravou své vysněné svatby, a tak je jasné, že chcete, aby tento den byl ve všech ohledech jedinečný. Nedovolte ale, aby se tyto obavy změnily v paranoi!

Řešení: Nehoňte se za originalitou a exkluzivitou za každou cenu! Nemusíte hodiny zkoumat svatební fotky svých kamarádů a známých, abyste se vyhnula jakékoliv schodě. Je to vaše svatba, tak si ji zařiďte podle sebe bez ohledů na ostatní! Pokud ale náhodou zjistíte, že někdo z bližšího okolí měl stejné šaty nebo výzdobu, nepanikařte. Než rozpoutávat válku, zkuste vymyslet způsob, jak z toho ven. Stejné šaty? Ozdobte ty svoje originální broží nebo přidejte vlečku a budou vypadat úplně jinak!

Chyba č. 4 – Uvědomíte se, že vám nesedí výzdoba nebo restaurace… týden před svatbou!

Problém: Na začátku jste přesně věděla, že chcete klasickou svatbu a podle toho zařizujete vše potřebné. Na poslední chvíli ale zjistíte, že je to celé špatně a chcete svatbu úplně v jiném stylu…

Řešení: Pamatujte si, že můžete změnit názor na cokoliv. A tyto změny nemusí ani nějak výrazně ovlivnit váš rozpočet. Budete překvapeni, jak snadné je změnit celkový dojem z šatů nebo výzdoby pomocí několika menších detailů! Už máte objednané klasické šaty? Přidejte několik výrazných doplňků (vlečka, rukavičky, spony nebo dokonce barevné brože) a šaty ihned získají na originalitě! Máte zaplacenou výzdobu? Přidejte několik květin v úplně jiné barvě a tím zcela změníte celý dojem. Nebojte popustit uzdu své fantazie!

Chyba č. 5 – Koupíte si o dvě velikosti menší šaty

Problém: Našla jste svatební šaty svých snů. Když si je ale zkusíte, tak zjistíte, že na vás vypadají jinak, než v katalogů. A tak se rozhodnete pro menší velikost…

Řešení: Každá nevěsta chce zazářit. A tak úprava jídelníčku a zdravější životní styl bude jen ku prospěchu. Ale žádné drastické diety! Je možné, že shodíte pár kilogramů, ale zároveň se vám může zkazit spánek, kvalita vlasů i pokožky. A to na kráse nepřidává. Drastickým hubnutím a stanovením nereálných cílů se budete jen zbytečně stresovat. Takže všeho s mírou. A raději si poohledněte po jiných šatech.

Chyba č. 6 – Chcete si všechno zařídit sama

Problém: Chcete si všechno zařídit podle sebe nebo zkrátka nedůvěřujete svatebním agenturám pro neosobní přístup? Příprava svatby ale má úskalí, o kterých nemusíte vědět…

Řešení: Tuto chybu dělá opravdu mnoho nevěst – mají pocit, že jen ony vědí, co je nejlepší, a tak si všechno chtějí zorganizovat samy. Ano, když zanevřete na svatební agentury, ušetříte si tím určitou sumu, zároveň si ale přidáte spoustu problémů. Ideální je pak zvolit si zlatou střední cestu – to, co vám přijde nejdůležitější, si zařiďte sama. Méně podstatné věci (například, doprava hostů) svěřte odborníkům. Nabídka svatebních agentur je opravdu široká, tak si jistě vyberete.

Chyba č. 7 – Hodíte všechny starosti na maminku

Problém: Je normální si přiznat, že nemůžete všechno zvládnout sama a že v něčem potřebujete pomoci. Chce to ale důvěryhodnou osobu, a tak si vyberete maminku.

Řešení: Je jasné, že pro každého z nás je maminka tím nejbližším člověkem, o kterém víme, že nás nezklame. Nezapomínejte ale, že i pro vaší maminku je vaše svatba velkou událostí, kterou si chce užít. A tak zkuste rozdělit práci mezi větší počet lidí – zaúkolujte kamarádky, sestřenice i širší příbuzenstvo, případně oslovte svatební agenturu a nechte svou maminku, ať vydechne a užije si ten velký den se vším všudy!

Chyba č. 8 – Trápíte se kvůli maličkostem

Problém: Chcete mít dokonalou svatbu, a tak vše musí být perfektní. Snažíte sladit barvy kytek a výzdoby, hudbu i nástup hostů. A když vám nevyjde sebemenší maličkost, máte pocit, že se vám zhroutil celý svět.

Řešení: Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Uvědomte si, že svatba má lidem přinášet radost a když se budete trápit kvůli maličkostem, tak si ji nakonec ani neužijete. Ani ty nejlepší svatby nejsou zcela bezchybné. A ve skutečnosti vůbec nezáleží na tom, jestli inkoust na pozvánkách má stejný odstín jako ubrousky na stolech. Důležité je jen pouze to, že si berete člověka, kterého milujete.

Chyba č. 9 – Překročíte rozpočet

Problém: Společně s ženichem stanovíte rozpočet. Jenže po sepsání všech výdajů (šaty, restaurace, výzdoba, fotograf atd.) zjistíte, že stanovená částka zdaleka nestačí.

Řešení: Finanční výdaje bývají nejčastějším kamenem úrazu veškerého plánování. Zkuste společně s ženichem znovu projít seznam všeho potřebného, určitě přijdete na nějakou položku, kde se dá ušetřit. Poptejte se známých a kamarádů – třeba někdo z nich vám doporučí levnější restaurací nebo fotografa.

Chyba č. 10 – Nenaplánujete zasedací pořádek

Problém: Může se to zdát jako maličkost, která ale nakonec přeroste v obrovský problém, kdy uprostřed svého svatebního dne budete muset.

Řešení: Není radno zasedací pořádek podceňovat, je lepší ho sestavit s předstihem. Musíte řešit rodinné spory a bojíte se, aby se hosté bavili? Pokud předem naplánujete zasedací pořádek, vyhnete se všem nepříjemnostem a v den D budete mít o starost méně.

Doufáme, že tento článek vám pomůže vyhnout se nejčastějším chybám a ušetřit si tím zbytečné trápení. Pamatujte ale, že chybovat je lidské, žádné chyby vás ale nesmí vyvést z míry a zkazit vám dojmy z toho nejkrásnějšího dne vašeho života!